Hoe laat je een team bewust met kosten omgaan, als de medewerkers dat niet gewend zijn. Voor die uitdaging staat Jasper Schulp.
Teamleider bij het Haagse groenbedrijf
Civiele techniek & bouw is bij uitstek een sector waar op projectbasis wordt gewerkt. En dat is precies hoe Jasper Schulp (42), samenwonend in Amsterdam en vanuit Teqoia gedetacheerd bij de gemeente Den Haag, het graag heeft. ‘Er ligt altijd een vraagstuk.’
In zijn huidige functie als Teamleider bij het Haagse groenbedrijf, onderdeel van de Dienst Stadsbeheer, is dat vraagstuk de behoefte aan professionalisering. De introductie van een resultaatgerichte en planmatige werkwijze moet daartoe leiden. ‘We nemen medewerkers mee in een nieuwe contractvorm’, aldus Schulp.
In contracten met de gemeente legt het groenbedrijf heldere afspraken vast over de te verrichten werkzaamheden, de looptijd van het project en het prijskaartje dat daaraan hangt. Het groenbedrijf zorgt voor de publieke groenvoorzieningen in de stad. Het gaat om de aanleg en het onderhoud van het groen en de eigen stadskwekerij.
Voorheen volstond vaak een ruwe schatting van kosten ‘op de achterkant van een sigarendoosje’, waarna de gemeente geld overmaakte. Dit geld werd dan uitgegeven en tegen de tijd dat het op was, volgde een nieuwe aanvraag.
Binnen de overheid zijn de laatste decennia prikkels geïntroduceerd om de efficiëntie te verhogen. En al zullen deze kerntaken van de gemeente uiteraard niet geprivatiseerd worden, iets meer marktdenken mag wel van ze verwacht worden. ‘Het is vooral zaak dat mensen niet vervallen in oude gewoonten’, stelt Schulp. ‘Het gaat om het doorbreken van patronen.’
Voor de collega’s van het groenbedrijf is de nieuwe werkwijze een hele omslag. ‘Het is wennen voor veel mensen’, zegt Schulp met gevoel voor understatement. Reacties als ‘maar zo hebben we het altijd gedaan’ zijn binnen de overheid niet minder gebruikelijk dan in het bedrijfsleven. Dat nu ook van tevoren vastgelegd wordt waar de werkzaamheden ophouden is in veel gevallen nieuw. Maar dit afbakenen is net zo essentieel om de juiste focus te bereiken, benadrukt de Teqoiaan. ‘Zo trekken we het naar een hoger plan.'
Hij begeleidt vooral de voormannen binnen de dienst bij de omschakeling richting de meer planmatige werkwijze. Naast de directe training, krijgen ze –waar nodig – externe cursussen aangeboden. Het idee is dat de voormannen de nieuwe werkwijze uitdragen op de werkvloer. De dienst telt zo’n 60 vaste werknemers in uitvoerende taken. ‘En daar komen nog de extern ingehuurde krachten bij en de opdrachtgevers’, vervolgt Schulp. Dit schept ‘voldoende uitdagingen’.
Zelf heeft Schulp ruim 20 jaar relevante werkervaring. Ooit begonnen als hovenier, klom hij op tot een functie in het middenkader. Dit inspireerde hem om een opleiding op hbo-niveau te volgen in projectmanagement. Na het behalen van het diploma kwam hij terecht bij NOVA Engineering. Deze detacheerder ging later op in Teqoia. Af-en-aan voor deze bedrijven, werkte hij onder meer bij de gemeenten Haarlemmermeer, Leidschendam-Voorburg en nu dus Den Haag.
De structuur binnen gemeenten is vergelijkbaar. Ze hebben typisch een dienst Publieke Zaken zoals Stadsbeheer in Den Haag. Onder deze dienst vallen onder meer een eigen ingenieursbureau, van waaruit aanbestedingen worden geregeld, maar ook een groenbedrijf, dat hier los van staat en feitelijk werkt als in-house aannemer van de gemeente. Per afdeling wordt een bepaald aantal functies vervuld door vaste werknemers. ‘Maar dit aantal is niet voldoende voor het werk dat moet worden gedaan’, legt Schulp uit. Voor het overige werk wordt een flexibele schil van externe werknemers ingehuurd of worden klussen aanbesteed aan derde partijen.
Dit is volgens Schulp logisch en wenselijk. Voor tijdelijke projecten, zoals dat waar hij nu zelf op zit, is het lastig om mensen vast in dienst te nemen. Ook wil hij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan politieke processen. Hij geeft wethouders en politici met alle genoegen uitlegover gestelde doelen en hoe er te komen, maar pakt dan graag door. ‘Als een besluit eenmaal is genomen, is het gewoon: aan het werk!’
Zelf woont Schulp in het voormalige havengebied aan de oostkant van Amsterdam, dat in binnen-en buitenland als voorbeeld geldt van een geslaagde herontwikkeling van bedrijfs- naar woonbestemming. Hij geniet van de nieuwe groenvoorzieningen en infrastructuur. Van zijn huis is hij via de eind jaren negentig gebouwde Piet Heintunnelsnel op de snelweg. Hij is zelden langer dan een uur onderweg naar zijn werk in Den Haag.
Een paar keer per jaar spreekt Schulp nog af met collega’s met wie hij jaren eerder aan projecten heeft gewerkt en goede contacten heeft onderhouden. 'Ik denk dan vooral aan mooie civiele opdrachten voor de gemeente Haarlemmermeer. Incidenteel spreken we af op een projectlocatie. Vooral bij groenvoorziening zoals bomen, zie je jaren later pas echt hoe het is geworden.’
Nieuwe groenvoorzieningen en infrastructuur
Geinspireerd?
Word specialist bij Teqoia in een van de volgende functies:
Schrijf je nu in voor de TEQ Talks nieuwsbrief!
Op zijn LinkedIn-profiel staat system administrator, maar in de praktijk is Jules Both eerder devops…
Lees verderNog even en ieder dak, schuin of plat, is voorzien van zonnepanelen. In Deventer zorgen ze ervoor dat…
Lees verderOp een enorme olieraffinaderij in Pernis is Len Peeters field coördinator voor groot onderhoud, ook wel…
Lees verderOm de zeevaart schoner te maken, zijn grote aanpassingen aan schepen nodig. Projectmanager Mike van Sighem…
Lees verderHoe laat je een team bewust met kosten omgaan, als de medewerkers dat niet gewend zijn. Voor die uitdaging…
Lees verderBij een nieuwe laag asfalt op een snelweg komt heel wat kijken. Inspectie, planning, budgettering, overleg,…
Lees verderEen raffinaderij platleggen voor groot onderhoud kost bakken met geld. Rene Wesdorp bekijkt daarom van…
Lees verder