BIM: 3D en multidisciplinair modelleren in de bouwkunde

Technologie verandert bijna sneller dan wij bij kunnen houden. Verander jij mee of blijf jij vasthouden aan wat je nu doet?

Dennes van der Kleij is sinds december 2017 in dienst bij Nova Engineering, een van de voorlopers van Teqoia. Ondanks zijn nog korte werkervaring merkt hij dat de technologie bijna sneller verandert dan dat wij bij kunnen houden. Dennes heeft een aantal recente veranderingen door technologie rechtstreeks ervaren. Met hem praten wij over deze veranderingen en over de toekomst van zijn specialisme.

Dennes is BIM (Building Information Modelling) modelleur / tekenaar. "BIM-modelleren is virtueel bouwen: je maakt een 3D ontwerp op de computer met de informatie van alle bij de bouw betrokken disciplines erin verwerkt. Een compleet model dus met alle relevantie informatie, nog voordat er met beton en staal gebouwd wordt. BIM-modellen zijn tot in detail uitgewerkt en hebben enorme voordelen voor aannemers en projectontwikkelaars. 

Een BIM-model vindt fouten in het ontwerp die je anders pas zou ontdekken bij de daadwerkelijke bouw". Door het vooraf maken van een digitaal model kan de uitvoering beter worden aangestuurd, met als resultaat een kortere doorlooptijd en lagere bouwkosten.

Praktijk loopt voor op studie

Na zijn studie HBO Bouwkunde in 2015 is Dennes aan de slag gegaan als tekenaar voor diverse projecten. Hij merkte dat de praktijk voorloopt op de kennis die hij tijdens zijn studie had opgedaan: "Tijdens mijn studie leerde ik werken met het programma AutoCAD. De focus lag op 2D ontwerpen. Toen ik was afgestudeerd bleek dat 3D modelleren meestal al de standaard was, en dat het modelleren werd gecombineerd met het managen van alle informatie die nodig is om de bouw succesvol te laten zijn: BIM. Ondanks dat ik recentelijk was afgestudeerd, moest ik me alsnog gaan verdiepen in BIM-modelleren."

Het grootste verschil tussen 2D CAD tekenen en BIM-modelleren, is dat bij BIM-modelleren alles 3D is, en dat niet alleen het ontwerp maar ook alle bijbehorende informatie over de gebruikte componenten in dat ontwerp gemanaged wordt. Wanneer de architect bijvoorbeeld een verwarming tekent, ziet de BIM-modelleur dit meteen verschijnen en kan hij inschatten of het gevolgen heeft voor andere bij de bouw betrokken disciplines. Het programma zorgt ervoor dat de communicatie een stuk sneller en gemakkelijker verloopt tussen alle bij het project betrokken partijen.

Over de toekomst is het lastig speculeren. Revit, het programma waar Dennes - mee werkt, staat nog redelijk in de kinderschoenen. Dennes denkt dat dit programma nog verder zal worden ontwikkeld op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, foutenanalyses en optimalisatie. Zeker is in ieder geval dat de ontwikkelingen met onverminderde snelheid door zullen gaan. Dit blijft ervoor zorgen dat functies waar mensen voor opgeleid worden aan het eind van de opleiding niet meer in dezelfde vorm bestaan!

Bekijk onze Teq Talks over
bouw & civiel

In de toekomst kijken met virtual reality

In de toekomst kijken met virtual reality

We zoeken uit hoe virtual reality bezoekers toegang geeft tot bouwwerken die normaal onbereikbaar zijn.

Lees verder
3D-betonprinter maakt creatief

3D-betonprinter maakt creatief

We kijken hoe beton 3d-printen de bouw – en het werk van bouwkundig ingenieurs – compleet zullen veranderen.

Lees verder
BIM: 3D en multidisciplinair modelleren in de bouwkunde

BIM: 3D en multidisciplinair modelleren in de bouwkunde

Dennes van der Kleij is sinds december 2017 in dienst bij Nova Engineering, een van de voorlopers van…

Lees verder