‘Elke dag dat de raffinaderij stil ligt kost 1,2 miljoen euro’

Een raffinaderij platleggen voor groot onderhoud kost bakken met geld. Rene Wesdorp bekijkt daarom van tevoren tot in detail wat er aan kabels, sensoren en leaderboardsvervangen moet worden.

Groot onderhoud raffinaderijen

Rene Wesdorp

Wie olie, gas en petrochemie zegt, ziet direct de immense terreinen met opslagtanks, buizenstelsels en de altijd brandende affakkelvlammen voor zich. Die aanblik heeft op technici een enorme aantrekkingskracht, zo ook op Rene Wesdorp (62).

Wesdorp woont in Brielle en is door Teqoia geplaatst als Supervisor E&I bij een grote raffinaderij. E&I staat voor elektrotechniek en instrumentatie. Denk hierbij aan de talloze sensoren en kilometers bekabeling die nodig zijn om alle informatie over installaties en processen in de controlekamer te krijgen. Dankzij nieuwe milieunormen is daar nog eens extra werk bijgekomen.

Hub Rotterdam

Het belang van de Rotterdamse havens voor de Nederlandse economie is evident. Naar schatting 385 duizend banen zijn afhankelijk van de havens en zij leveren een jaarlijkse toegevoegde waarde van 45,6 miljard, ofwel 6,2 procent van het bruto binnenlands product. Er wordt jaarlijks rond 100 miljoen ton aan ruwe olie overgeslagen in de havens van Rotterdam. Al is de overslag van containers daar de laatste jaren voorbij gegroeid, Rotterdam is nog steeds de onbetwiste koploper in Noordwest-Europa als het gaat om olie en gas.

Een groot deel van de aanvoer is bestemd voor de vijf raffinaderijen in het havengebied, waaronder drie van de grootste maatschappijen ter wereld: ExxonMobil, Shell en BP. De raffinaderijen produceren voor 85 procent brandstoffen als diesel, benzine, stookolie en LPG. De overige 15 procent zijn grondstoffen voor de petrochemische industrie. Rotterdam ziet zich als onderdeel van een groter geheel, waartoe ook raffinaderijen in Vlissingen, Godorf, Gelsenkirchen en Antwerpen behoren. Zo bekeken behoort de Rotterdamse hub tot de top 3 van de wereld.

Think hard. Work smart.

Technicus Wesdorp heeft de supervisie over drie onderaannemers. De kerntaak is op het moment het verhogen van de efficiëntie. Overheid en aandeelhouders voeren de druk op om vooral schoner te produceren. In Europees verband wordt verder nagedacht over invoering van nieuwe CO2-heffingen. ‘Het moet beter, veiliger en schoner’, vat Wesdorp de opdracht samen. ‘Om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen, is al een zonnepark aangelegd van twee voetbalvelden groot.’ Nu kan er bijvoorbeeld een stoomturbine uitgezet worden en vervangen door een elektromotor op zonne-energie.

Verloven voor de komende weken zijn ingetrokken, want dan moet iedereen vol aan de bak tijdens de geplande onderhoudsstop. ‘Eens in de vier jaar is er een zogenaamde turn around, een pitstop van twee tot drie weken, en eens in de acht jaar een grote stop, van zes tot acht weken’, aldus Wesdorp. ‘Er wordt dan de klok rond gewerkt, behalve op zondag. Elke dag dat de raffinaderij stilligt kost 1,2 miljoen euro. Dus vakantie kan echt niet en ziek zijn eigenlijk ook niet.’ Ook de kilometers kabels, het leidingwerk en instrumentarium worden nagelopen en, als de onderhoudsduur verlopen is, vervangen. ‘Een computerruimte heeft snel tienduizenden aansluitingen, alles is genummerd’, schetst hij de omvang van de klus.

Process engineer

Ervaring en verdieping

Wesdorp woont zijn hele werkzame leven al in de omgeving van Rotterdam. Zijn allereerste baan was bij de slager – waar hij als vakantiehulp begon en bleef. Hij ging bij de brandweer in Spijkenisse en rolde zo de sector in. Zijn eerste stap op de carrièreladder was in de petrochemie,waar hij het schopte tot operator. Vervolgens maakte hij de overstap naar olieraffinage, wat beter betaalde. Hij verdiepte zich vooral in computerbesturing van systemen.

Aanvankelijk was veel training ‘on the job’. Maar toen in een automatiseringstraject besturingsprogramma’s vervangen moesten worden, besloot hij ‘weer naar school’ te gaan. Hij deed een opleiding meet- en regeltechniek, waarna hij aan de slag kon als process control engineer. ‘Voordat je alle systemen kent, ben je snel een jaar verder.’

Van process operator werd hij process engineer. ‘Je kan zeggen dat ik procestechnisch goed onderlegd ben’, lacht hij. Hij leerde werken met programmatuur voor planning en logistiek van softwarebedrijven als Honeywell, Microsoft, Primavera en SAP. ‘Ik heb zo een heel cv opgebouwd.’

Pre-turn around

Het huidige project van Wesdorp wordt aangeduid als pre-turn around, dus het uitzoekwerk voordat de raffinaderij wordt platgelegd voor groot onderhoud. De oorspronkelijke handleidingen en tekeningen komen op tafel. Van sensor tot leaderboard wordt alles nagekeken. Van elk type onderdeel van ieder merk wordt beoordeeld of het vervangen dient te worden. 
 
Wesdorp geniet ervan hier zijn inzicht te tonen. Niet zelden heeft hij ingenieurs gewezen op gebreken in schema’s. ‘Dat je van de tekening ziet: wacht, hier klopt iets niet!’ Maar het is ook belangrijk goed om te kunnen gaan met verschillende onderaannemers en hun personeel, dat vaak de Nederlandse en Engelse taal niet machtig is. ‘De grootste voldoening is als straks de knop omgaat en alles zonder problemen weer opstart.’

Veel problemen heeft Wesdorp zelf niet aan den lijve ondervonden, maar in de loop der jaren heeft hij heeft wel wat ongelukken meegemaakt. In 2002 overleed een bekende van hem bij een grote brand. Ook in zijn tijd bij de brandweer, waar hij tevens duiker was, heeft hij minder prettige dingen gezien. Bij de raffinaderij staat veiligheid voorop en is bijvoorbeeld het gebruik van een mobiele telefoon op grote delen van het terrein verboden, vanwege het explosiegevaar. 

‘Dat je van de tekening ziet: wacht, hier klopt iets niet!’
Rene Wesdorp, Supervisor E&I bij Teqoia

Gaat niet, bestaat niet

Toen de sector in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw hard groeide, namen de raffinaderijen vooral mensen aan die uit de scheepvaart kwamen, weet Wesdorp nog. 'Er was destijds helemaal geen vakopleiding en ze dachten: die weten wel iets van stoken en olie. 'De sfeer van schepen en de haven zit nog altijd duidelijk in het dna van de sector. 'Mensen die doorzetten, van aanpakken weten en problemen direct oplossen. Gaat niet, bestaat niet.'

‘Wat is het snel gegaan’, denkt Wesdorp als hij terugkijkt op grote projecten, waarin hij lange dagen maakte. De afronding van een project wordt ook gevierd. ‘Er is gebak en vaak krijg je een aandenken zoals een shirt of jas.’

Als hij weer ergens aan de slag gaat, komt hij naast veel nieuwe mensen ook veel oude bekenden tegen, vertelt hij. ‘Johan begon bij ons in de ploeg als schoonmaker, we hebben hem wegwijs gemaakt. Nu 25 jaar later zie je hem ineens als voorman.’ Ook kreeg hij laatst nog een bedankje van een zoon van een oud-collega, die als twaalfjarige jongen een rondleiding van Wesdorp had gekregen en nu op de raffinaderij werkt. En Wesdorps eigen zoon heeft er ook al twaalf jaar opzitten bij de oliemaatschappij.

Geïnspireerd?

Toekomstperspectief

In december loopt het project van Wesdorp in principe af. Hij gaat dan eerst op vakantie. Althans, heel ver hoeft dat niet te zijn, want hij omschrijft zijn huis als een ‘chalet aan het water’ (Brielse Meer). ‘Daarna is het: op zoek naar een nieuwe uitdaging.’

Wesdorp heeft in het buitenland gewerkt, onder meer bij de raffinaderij van Total in Antwerpen. Toch miste hij daar al de Nederlandse mentaliteit. Hij zou sowieso niet langer dan een paar maanden in het buitenland willen zitten. ‘Je hoort wel altijd over meer geld in het buitenland, maar ook daar letten ze onderhand op de centen.’

En ver weg hoeft hij ook niet, want er komen grote investeringen aan, weet hij. ‘Ze zijn volop mensen aan het werven. Er wordt 1,2 miljard euro geïnvesteerd in de westoever bij Antwerpen.’ Rotterdam blijft intussen niet achter met de uitbreiding van Maasvlakte 2. ‘Ik word een à twee keer in de week benaderd’, aldus Wesdorp. Teqoia is een van de grotere bureaus in dit veld.

Geïnspireerd? Ontdek zelf ook de mogelijkheden bij Teqoia!

Word specialist bij Teqoia in een van de volgende functies:

Schrijf je nu in voor de TEQ Talks nieuwsbrief! 


TEQ talks: specialisten aan het woord.

Wat is personal branding als je op zoek bent naar een nieuwe baan?

Wat is personal branding als je op zoek bent naar een nieuwe baan?

Wat is personal branding precies? En hoe kan een unieke personal brand jou helpen opvallen op de arbeidsmarkt?…

Lees verder
Wat is de energietransitie?

Wat is de energietransitie?

De wereld wordt steeds duurzamer. Ook in Nederland staat de energietransitie hoog op de agenda. Maar…

Lees verder
De veranderende arbeidsmarkt: hoe speelt Teqoia hierop in?

De veranderende arbeidsmarkt: hoe speelt Teqoia hierop in?

De arbeidsmarkt verandert. Banen verdwijnen, maar er komen ook weer nieuwe banen bij. Hoe ziet de huidige…

Lees verder
Wat is analytisch vermogen en bezit ik het?

Wat is analytisch vermogen en bezit ik het?

Analytisch vermogen staat vaak als vereiste bij een vacature. Maar wat is analytisch vermogen precies?…

Lees verder
‘Je kunt dat brein van mij niet afzetten’

‘Je kunt dat brein van mij niet afzetten’

Op zijn LinkedIn-profiel staat system administrator, maar in de praktijk is Jules Both eerder devops…

Lees verder
Testengineer zweert bij trial and error

Testengineer zweert bij trial and error

Nog even en ieder dak, schuin of plat, is voorzien van zonnepanelen. In Deventer zorgen ze ervoor dat…

Lees verder
Len de Jonge geeft mee: ‘Het werk staat voorop'

Len de Jonge geeft mee: ‘Het werk staat voorop'

Op een enorme olieraffinaderij in Pernis is Len Peeters field coördinator voor groot onderhoud, ook wel…

Lees verder
Waarom zijn er nu 11 meter hoge scrubbers nodig?

Waarom zijn er nu 11 meter hoge scrubbers nodig?

Om de zeevaart schoner te maken, zijn grote aanpassingen aan schepen nodig. Projectmanager Mike van Sighem…

Lees verder