Robotica verandert het werk van technici

Na zijn promotie aan de Technische Universiteit Delft ontwikkelde Richard van der Linde samen met diverse werktuigbouwkundestudenten technologie voor robothanden. Nu bijna 10 jaar later loopt zijn bedrijf voorop als het gaat om robottechnologie voor de voedingswereld.

"Het begon met een robothand die paprika's zonder te beschadigen kon oppakken en in zogeheten 'stoplichtjes' van rood, geel en groen kon leggen om deze vervolgens te laten verpakken", vertelt Van der Linde. Zijn relaas maakt duidelijk waar de toenmalige uitdaging lag: in een stuk ijzer voor een auto kun je flink hard knijpen, maar met een paprika moet je voorzichtig zijn. Toen dat onder de knie was, en er ook zogeheten "grijpers" ontwikkeld werden voor andere groenten, kwam de volgende uitdaging om de hoek kijken: de door de natuur gevormde groenten, die allemaal verschillend zijn qua kleur, afmeting en vorm, liggen niet exact hetzelfde op een lopende band. De grijpers kregen een robotarm die in staat was door visuele analyse de groenten op de juiste plek en op de juiste manier beet te pakken. De focus verschoof van de grijper en de fysieke robotarm naar de softwaregedreven aansturing daarvan. Inmiddels is FTNON Delft in staat om  complete robotgestuurde machines te maken die onder andere sla en kool kunnen herkennen, controleren op kwaliteit, en ontdoen van hun kern zodat ze daarna in kleine stukjes gehakt kunnen worden en vervolgens in plastic verpakt voor toeleveranciers van de grote wereldwijde food retailers.

Van der Linde: "Voor een machine is dat een heel complexe handeling: met behulp van meerdere camera's moet de machine de positie van de kern van een slakrop kunnen bepalen en controleren of de sla voldoet aan de kwaliteitseisen. Daarna moet de krop gedraaid worden om deze vervolgens te ontdoen van de kern en desgewenst te snijden. Na jaren van ontwikkeling beheersen wij deze techniek als enige in de wereld."

Verandering in werk

Werken aan en met robots verandert het werk ingrijpend. Een machine die slakroppen ontkernt doet het werk van ongeveer vijf lopende band medewerkers. Van der Linde: "Ontkernen is heel onaantrekkelijk werk waar onze klanten steeds moeilijker personeel voor kunnen vinden. Deze mensen werken in een omgeving die optimaal is om groenten vers te houden: extreem vochtig en zo'n 5 graden Celsius. Bovendien is het werk zeer eenzijdig. Vooral in landen met een hoog welvaartniveau wordt het steeds lastiger om hier personeel voor te vinden."

De toekomst is aan technici die de brug kunnen slaan tussen hardware en software, tussen werktuigbouw, elektronica en informatietechnologie.
Richard van der Linde, FTNON

Van productie naar data

Van der Linde voorziet dat de rol van FTNON Delft nog verder verschuift, van robotgestuurde machinebouwer, via dienstverlener van service level gestuurde voedingsverwerking naar uiteindelijk verwerker van grote hoeveelheden data. Van der Linde: "Doordat de machine de kwaliteit en kwantiteit van het product meet, kunnen wij onze klanten precies laten zien welke leveranciers het beste product hebben. Maar we kunnen ook precies meten wat de productiviteit van machine, operator en proces gedurende de dag is. Dit maakt het voor onze klanten mogelijk om de hele procesgang te optimaliseren!"

Het werk dat ervoor in de plaats komt is hoger gekwalificeerd. Van der Linde: "Het ijzerwerk van de machine wordt gebouwd in de machinefabriek van FTNON door MBO geschoolde werktuigbouwkundigen en elektrotechnici. Tijdens productie wordt de machine bediend door een operator die in staat moet zijn om die machine te kunnen aansturen. Bij ons in Delft werken alleen hbo en universitair geschoolde specialisten die de machines zowel hardware- als softwarematig (door)ontwikkelen, instellen en (op afstand) beheren. " De Delftse technisch specialisten zijn in staat om over de grenzen van typische kennisdomeinen heen te stappen en die aan elkaar te verbinden. Geen hardware zonder software, geen fysieke bewegingen zonder visuele interpretatie, en geen machine zonder begrip voor wat het betekent om continue productie te draaien.

Hij sluit af met een duidelijke boodschap: "De toekomst is aan technici die de brug kunnen slaan tussen hardware en software, tussen werktuigbouw, elektronica en informatietechnologie. Technici die vanuit hun kennis van de robotica ook nog eens in staat gaan zijn om de beschikbare data te analyseren en te gebruiken voor verdere productoptimalisatie."

Bekijk onze Teq Talks over
machinebouw

Robot kijkt met machine vision

Robot kijkt met machine vision

We zoeken uit hoe de ontwikkelingen in machine vision en deep learning ertoe leiden dat fabrieksrobots…

Lees verder
Meer werkplezier door Lean werken

Meer werkplezier door Lean werken

Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (HCME) produceert graafmachines en wielladers. Bouke de Voldere…

Lees verder
Robotica verandert het werk van technici

Robotica verandert het werk van technici

Na zijn promotie aan de Technische Universiteit Delft ontwikkelde Richard van der Linde samen met diverse…

Lees verder
3D-metaalprinten: nieuwe designs voor de medische wereld

3D-metaalprinten: nieuwe designs voor de medische wereld

FMI Additive in Tilburg gaat zich toeleggen op het 3D-metaalprinten van medische hulpstukken, zoals implantaten…

Lees verder