Tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan zie je in veel vacatures dat analytisch vermogen of analytisch denken vereist is. Maar wat is analytisch vermogen precies? En hoe zorg je dat je deze soft skill het beste naar voren brengt tijdens je sollicitatie? In deze blog lees je er alles over.
Analytisch vermogen is dat je complexe situaties begrijpt en kunt oplossen door informatie te verzamelen en analyseren. Analytisch vermogen wordt ook wel analytisch denken genoemd. Wanneer je beschikt over analytisch vermogen ben je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen. Je denkt probleemoplossend omdat je een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken. Tenslotte ben je in staat om het vraagstuk van bovenaf te bekijken en analyseren en kun je de bijzaken goed onderscheiden van de hoofdzaken. Analytisch vermogen zie je terug bij veel verschillende functies, zoals Mechanical engineer of BIM modelleur.
Om te weten hoe je analytisch vermogen op de juiste manier laat zien tijdens je sollicitatie, is het ook belangrijk om te weten welke analytische vaardigheden er zijn. Er zijn heel veel analytische vaardigheden. Wij lichten 4 belangrijke toe:
Bij onderzoeken gaat het erom dat je nagaat welke relevante informatie je nodig hebt om het probleem of vraagstuk op te kunnen lossen. Bij onderzoek maken we onderscheid tussen desk en field research. Kun je je benodigde informatie halen uit bronnen die je vanachter je bureau kunt raadplegen? Of moet je zelf een onderzoek opzetten om de juiste informatie te verzamelen?
Voor het vaststellen van het probleem en het bedenken van een oplossing is data nodig. Met jouw analytisch vermogen ben je in staat kwalitatieve data te verzamelen en te vergelijken. Hierop baseer je uiteindelijk de oplossing voor het vraagstuk. Door dit te baseren op feiten uit data beperk je de risico’s.
Om tot de juiste oplossing te komen, is een juiste dosis creativiteit nodig. Het kan natuurlijk voorkomen dat sommige situaties niet alleen met data opgelost kunnen worden. Dan is het belangrijk dat je je creatieve brein kunt gebruiken om out-of-the-box te denken.
Bij het maken van je analyses is het natuurlijk ook belangrijk om effectief over je bevindingen te kunnen communiceren. Dit geldt voor zowel je bevindingen als oplossingen die je gevonden hebt en zowel fysiek als op papier. Denk bijvoorbeeld aan presentaties, maar ook aan rapportages die je opstelt.
Om er zeker van te zijn dat je analytisch vermogen hebt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Wanneer analytisch vermogen als vereiste in een vacature staat, is de kans groot dat hier ook naar wordt gevraagd tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe kun je dit dan aantonen? Voorbeelden uit de praktijk kunnen je hierbij helpen. Vragen die je kunt verwachten, zijn bijvoorbeeld:
Tip: besteed niet alleen aandacht aan analytisch vermogen tijdens je sollicitatiegesprek, maar geef het ook een plekje op je cv. Verwerk het bijvoorbeeld in je eerdere werkervaring.
Bij Teqoia vinden we soft skills, zoals analytisch vermogen, erg belangrijk. We kijken niet alleen meer naar de jaren werkervaring en iemand zijn opleiding. We focussen ons op wie iemand is en welke soft skills iemand bezit. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan time-management, communicatie en persoonlijk leiderschap. Soft skills maken een persoon uniek. Ben je op zoek naar een baan waar je jouw analytisch vermogen kunt inzetten? Bekijk dan snel onze vacatures, stuur een open sollicitatie of neem contact met ons op.
Wat is personal branding precies? En hoe kan een unieke personal brand jou helpen opvallen op de arbeidsmarkt?…
Lees verderDe wereld wordt steeds duurzamer. Ook in Nederland staat de energietransitie hoog op de agenda. Maar…
Lees verderDe arbeidsmarkt verandert. Banen verdwijnen, maar er komen ook weer nieuwe banen bij. Hoe ziet de huidige…
Lees verderAnalytisch vermogen staat vaak als vereiste bij een vacature. Maar wat is analytisch vermogen precies?…
Lees verderOp zijn LinkedIn-profiel staat system administrator, maar in de praktijk is Jules Both eerder devops…
Lees verderNog even en ieder dak, schuin of plat, is voorzien van zonnepanelen. In Deventer zorgen ze ervoor dat…
Lees verderOp een enorme olieraffinaderij in Pernis is Len Peeters field coördinator voor groot onderhoud, ook wel…
Lees verderOm de zeevaart schoner te maken, zijn grote aanpassingen aan schepen nodig. Projectmanager Mike van Sighem…
Lees verder