De wereld van turnarounds

Dominggus Leatemia (64) is senior planner/ werkvoorbereider E&I bij Teqoia. Al dertig jaar werkt hij op verschillende projecten in de olie, gas & petrochemie. In deze TEQ Talk deelt hij zijn kennis op het gebied van turnarounds.

“Via een tip van een bekende kwam ik in contact met Isoper, tegenwoordig Teqoia. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en hij kende Isoper als een betrouwbaar bedrijf met mooie projecten. Na een kennismaking kon ik aan de slag op mijn eerste project bij Shell. Na negen jaar ben ik me gaan specialiseren in onderhoudsprojecten en de laatste tien jaar houd ik me vooral bezig met ‘turnarounds’. Op dit moment zit ik op een grote turnaround bij ExxonMobil.”

Turnarounds

"Een petrochemische fabriek wordt eens in de vier tot zes jaar stilgelegd om onderhoud te plegen. Dat is een groot project dat zo snel mogelijk afgerond moet worden om te zorgen dat de productie zo snel mogelijk weer opgestart kan worden. In korte tijd zijn daar veel mensen bij betrokken."

"Voor mij, als planner/ werkvoorbereider, begint een turnaround al vaak anderhalf tot twee jaar voor de daadwerkelijke fabrieksstop (shutdown). Alle mensen en middelen moeten tijdig ingepland worden om het onderhoud zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het totale project duurt voor mij dus vaak tweeënhalf jaar."

Dominggus heeft liefde voor zijn werk. Binnenkort bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd, maar; "Ik heb al aangegeven dat ik het project waarop ik zit als ik met pensioen ga sowieso afmaak. En wie weet wil ik daarna nog wel één of twee projecten draaien. Voor mij is dat zeker bespreekbaar."

Turnarounds

Dominggus Leatemia - Planner/ Werkvoorbereider E&I bij Teqoia

Kennis van zaken

“Ik heb in de loop van de jaren al heel wat andere aanbiedingen gehad, maar ik ga er niet op in. Ik zit goed!”
Dominggus Leatemia

Hij is erg te spreken over de dienstverlening van Teqoia: “In de afgelopen dertig jaar heb ik nooit zonder werk gezeten. Dat bewijst dat Teqoia goede contacten heeft binnen de olie, gas & petrochemie. Ik ken het als een stabiel en eerlijk bedrijf. Voor mij is het ook fijn dat er al jaren dezelfde mensen werken. Zij hebben kennis van zaken en we weten wat we aan elkaar hebben.”

"Mijn contactpersoon bij Teqoia, Gianni Picano, komt regelmatig op het werk langs. Zo houdt hij voeling met de praktijk en weet hij steeds wat er speelt binnen het project. Ze blijven bovendien altijd zichzelf. Geen praatjes en gewoon een eerlijk loon tegen een normaal tarief voor de opdrachtgever. Dat zorgt ervoor dat ze het zo lang volhouden."


Enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Lees hier nog veel meer over het werken in de olie, gas & petrochemie.

Meer Teq Talks

Nul kapiteins op een schip

Nul kapiteins op een schip

Techniek verandert de wereld, verandert je loopbaan. In deze editie kijken we hoe schepen die zichzelf…
Lees verder

Quick Scans TU-studenten zorgen voor nieuwe impulsen

Quick Scans TU-studenten zorgen voor nieuwe impulsen

Samenwerking UniPartners en Teqoia moet zorgen voor een unieke mix aan expertise die het bedrijfsleven…
Lees verder

De wereld van turnarounds

De wereld van turnarounds

Dominggus Leatemia (64) is Planner/ Werkvoorbereider. Hij houdt zich al tien jaar bezig met turnarounds,…
Lees verder

3D-betonprinter maakt creatief

3D-betonprinter maakt creatief

Techniek verandert de wereld, verandert je loopbaan. In deze editie kijken we hoe beton 3d-printen de…
Lees verder